Homepage
VSC-update
Een maandelijkse VSC-update?
26 september 2013 gepubliceerd door: Marjelle van Hoorn

Het Klokhuis 'Zoek het uit!' Weekend

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2013 gaan de presentatoren van Het Klokhuis ‘on tour’ langs zeven science centra in het hele land. Daar vragen ze wetenschappers het hemd van het lijf, doen proefjes, gaan met je op de foto en delen handtekeningen uit.Dit jaar organiseert Het Klokhuis in samenwerking met de VSC, het netwerk van wetenschapsmusea en science centra, het ‘Zoek het uit!' Weekend. Het Weekend vindt plaats in het kader van het crossmediale project ‘Zoek het uit!’, waarin wetenschappelijk denken en doen centraal staat. 

Zaterdag 5 oktober
Op zaterdag 5 oktober is presentator Maurice Lede te vinden bij het Museon in Den Haag. Taalwetenschapper Piek Vossen leert je alles over computertaal. Dolores Leeuwin gaat langs bij Twents Techniekmuseum HEIM in Hengelo en test daar een oude telefooncentrale. Ook interviewt ze code-kraak-expert Mariëlle Stoelinga over waarom zij wetenschapper wilde worden.

Zondag 6 oktober
Op zondag 6 oktober bezoekt Nienke de la Rive Box eerst het Continium in Kerkrade. Daar probeert ze samen met wetenschapper Gertjan Yntema een geluidscamera uit; wie schreeuwt het hardst? Daarna reist ze door naar Natuurmuseum Brabant in Tilburg, waar ze helpt bij het opzetten van een dier.  Ook beantwoordt Jan-Hindrik Ravesloot de vraag: 'kunnen dieren verliefd worden?' Bart Meijer reist naar Science LinX in Groningen, waar Ivo van Vulpen vanalles vertelt over het kleinste bouwsteentje ter wereld: het Higgs-boson. Maurice Lede gaat op zondagochtend naar het Zaans Museum in Zaandam. Daar vertelt geowetenschapper Niels Grobbe over zijn experiment met explosieven, waarmee hij meer over aardlagen te weten komt. Maurice brengt vervolgens een bezoekje aan het Universiteitsmuseum Utrecht, waar Mark Dingemanse, Tessa Verhoef en Seán Roberts je de taal van oermensen laten ontdekken. 

Klokhuis Vragendag in NEMO
NEMO trapt Klokhuis on tour af met de Klokhuis Vragendag op zaterdag 5 oktober. Tijdens de Klokhuis Vragendag stellen  ieder jaar duizenden enthousiaste kinderen hun eigen, vaak zeer verrassende en inspirerende vragen aan wetenschappers. Met antwoordgarantie! 

Zoek het Uit!
Het Weekend en de Vragendag maken onderdeel uit van het crossmediale project ‘Zoek het uit!’ van Het Klokhuis en de VSC. Het project bestaat verder uit een serie van 10 bijzondere Klokhuisafleveringen over wetenschappelijk onderzoek, een boek en een 'Zoek het uit' App. De afleveringen van ‘Zoek het uit!’ zijn vanaf 2 oktober t/m 11 december te zien, iedere woensdag om 18.20 uur bij de NTR op Nederland 3. 

‘Zoek het Uit!’ is een samenwerking van VSC (Netwerk van wetenschapsmusea en science centra), NTR en KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).


Weekend van de Wetenschap 
Het Weekend van de Wetenschap is hét wetenschap en technologie festival van Nederland.
In het weekend van 5 & 6 oktober openen musea, (onderzoeks)instellingen, laboratoria, universiteiten, bedrijven en tal van andere organisaties hun deuren voor het brede publiek. Ervaar tijdens het weekend hoe leuk, interessant en belangrijk wetenschap en technologie zijn!

project: Zoek het Uit!
wat: Evenement
jaar: 2013
website:
www.hetklokhuis.nl
samen met: Het Klokhuis, KNAW
 
Kennisbank
Lid worden & inloggen mijn vsc