
Het Watersnoodmuseum: een indrukwekkende ervaring
In de vier caissons waarmee het laatste dijkgat bij Ouwerkerk werd gedicht na de Watersnoodramp van 1953, bevindt zich het Watersnoodmuseum. Deze locatie biedt een diepgaande kijk op de ramp, het herstel en de toekomst van het leven met water. Het museum biedt niet alleen een leerzame ervaring, maar ook een emotionele reis voor bezoekers van alle leeftijden.
De Ramp: herbeleef de nacht van 1 februari 1953
Stap terug in de tijd en zie de gevolgen van de Watersnoodramp door middel van diverse kaarten, historische voorwerpen, video- en geluidsfragmenten. Overlevenden delen hun aangrijpende verhalen, waarbij zij vertellen over hun ervaringen die nacht en de impact die de ramp op hun leven heeft gehad. Deze persoonlijke verhalen geven een indringend beeld van de gebeurtenissen tijdens de Watersnoodramp.
Het Watersnoodmuseum biedt een diepgaande kijk op de ramp, het herstel en de toekomst van het leven met water in Nederland.

Het herstel: de bouw van de Deltawerken
Na de Ramp begon Nederland aan een ongekende hersteloperatie, waarvan de Deltawerken het bekendste resultaat zijn. In het museum ontdek je via maquettes, machines en gedetailleerde verslagen hoe deze iconische waterwerken zijn gerealiseerd. Je leert hoe de Nederlandse waterbouwers wereldwijd worden geprezen voor hun expertise en de manier waarop zij Nederland beschermden tegen toekomstige overstromingen.
Leven met water: de uitdagingen van vandaag en morgen
Met de opwarming van de aarde staan we opnieuw voor grote uitdagingen in het omgaan met water. Noodweer en overstromingen komen steeds vaker voor, en de zeespiegel stijgt gestaag. In de sectie ‘Waterbouwers’ ontdek je hoe we ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Via interactieve installaties kun je zelf zien welke gevolgen verschillende keuzes hebben voor de waterveiligheid. Zo krijg je inzicht in de complexe taak van het bouwen aan een veilige toekomst, waarin we niet alleen vechten tegen water, maar ook met water leren leven.







Credits: Watersnoodmuseum