
Het verhaal van land, water en lucht
Haarlemmermeermuseum De Cruquius is de overkoepelende naam van twee musea: het Cruquius Museum en het Historisch Museum Haarlemmermeer. Deze musea vertellen het dynamische verhaal van de Haarlemmermeerse geschiedenis, met focus op land, water en lucht, over een periode van 2000 jaar. Het museum maakt gebruik van verschillende locaties in Haarlemmermeer en biedt een breed scala aan tentoonstellingen, evenementen en educatieve activiteiten voor jong en oud.
Nieuw Museumpaviljoen
In juni 2025 wordt het nieuwe Museumpaviljoen geopend in de tuin van het stoomgemaal. Dit paviljoen vervangt het Historisch Museum Haarlemmermeer, en biedt een overzicht van de Haarlemmermeerse geschiedenis en belicht de strijd tegen het water, de landbouwontwikkeling en de oprichting van de nationale luchthaven onder zeeniveau. De herinrichting van het Gemaal De Cruquius en het parklandschap zal daarna volgen, wat het museum in staat stelt meer bezoekers te ontvangen en zijn educatieve activiteiten uit te breiden. In april zal het nieuwe paviljoen als sneakpreview te bekijken zijn.
Haarlemmermeermuseum De Cruquius maakt zowel materieel als immaterieel erfgoed toegankelijk door de iconische geschiedenis van de regio te presenteren, met bijzondere aandacht voor de waterhuishouding en droogmaking.

Doel van het museum
Het doel van Haarlemmermeermuseum De Cruquius is om zowel materieel als immaterieel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit wordt gedaan door het presenteren van de geschiedenis van de regio, met bijzondere aandacht voor de waterhuishouding en droogmaking, zoals de iconische geschiedenis van het Haarlemmermeer en de rol van de polder in de ontwikkeling van Nederland. Het museum werkt samen met andere culturele instellingen en richt zich op educatie, het bewaren van erfgoed en het bevorderen van een goede leef- en recreatiesfeer in de regio.
Het gemaal
Het Cruquius Museum, een top 100 rijksmonument, huisvest de grootste Cornish stoommachine ter wereld. Het gemaal markeert de start van de Industriële Revolutie in Nederland en speelt een centrale rol in het verhaal van de droogmaking van het Haarlemmermeer in 1852.
Erfgoed
Andere belangrijke locaties zijn de Polderschuur, waar mobiel erfgoed wordt gerestaureerd, de Witte Boerderij, waar de collectie van Meer-Historie wordt beheerd, en het Pomphuisje, dat het ingenieuze waterbeheersysteem van de polder belicht.
De organisatie
Het museum wordt ondersteund door een team van zes medewerkers en 220 vrijwilligers. De directeur, Elise van Melis, wordt bijgestaan door een hoofd bedrijfsvoering, vrijwilligers coördinator, educatiemedewerker, communicatie en marketing medewerker en sales.









Actueel
Nieuws en ontwikkelingen uit ons netwerk

Gezocht: Techkwadraat ambassadeurs

Wat is de toekomst van sociale media?

Kaartverkoop Nationale Wetenschapscommunicatiedag 2025 gestart

Extra instroommoment Trainingstraject D&I
